Aamodtgården ble bygget i 1801. Det er en av Kongsvingers eldste signalbygg og museets eneste vernede bygning.

Museet styrker brannsikkerheten

Aamodtgården skal etter planen få installert et nytt brannslukningsanlegg i løpet av våren. Vanntåkeanlegget har en prislapp på en million kroner.

Publisert

Kongsvinger Museum som eier bygget og Anno museum avdeling Kongsvingerregionen som drifter søkte i slutten av februar om tillatelse til å starte oppgraderingsarbeidet.

– Vi har allerede et brannvarslingsanlegg, men har per i dag ikke et automatisk slokkeanlegg i bygget. Vi har fått anbefalt av brannvesenet å se på muligheten for å installere et vanntåkeanlegg. Selv om brannvesenet bare er to minutter unna, og får automatisk varsling hvis det går av en alarm, er Øvrebyen et så viktig kulturminne med mange gamle trehus tett i tett, sier avdelingsdirektør i Anno museum, Mona Pedersen.

Et vanntåkeanlegg ligner på et sprinkleranlegg, men istedenfor å sprute vann rundt i rommet sprer anlegget en fuktig tåke for å dempe flammene. Pedersen sier at denne typen anlegg er vanlige i kirker og fredede bygninger som Aamodtgården, ettersom at det er mer skånsomt for de gamle materialene.

Vanntåkeanlegget har en prislapp på en million kroner og skal installeres av Thanem Brannsikring AS. De anslår at Aamodtgården vil trenge 70 vanntåkedyser for å få full dekning.

For litt over ett år siden søkte museet midler fra kulturrådet, UNI stiftelsen og internt for å styrke brannsikkerheten i det gamle signalbygget. Kulturrådet har innvilget en halv million kroner til tiltaket, Anno museum har en felles sikringspott som dekker 270.000 kroner av utgiftene og UNI stiftelsen dekker det resterende.

Ettersom bygningen er fredet trenger museet først en dispensasjon fra fredningsmyndighetene i fylkeskommunen. Mona Pedersen sier de har god dialog med fylkeskommunen og har allerede fått signaler om at de vil få denne dispensasjonen. Når er ennå usikkert, men museet planlegger å gi Thanem Brannsikring beskjed om at de kan starte monteringsarbeidet samme dag som de mottar den.

– Dette tror vi blir et veldig bra løft for brannsikringen av Øvrebyen, da det også blir utendørs brannsikring med detektorer på fasaden. Når koronapandemien er over vil det også gi oss muligheten til å ha flere personer på arrangementer i Aamodtgården enn vi av hensyn til brannsikkerhet har lov til nå, sier Pedersen.

Når oppgraderingsarbeidet starter vil det gjøres rom for rom, på denne måten kan mye av bygget holdets åpent samtidig.

Powered by Labrador CMS