Når jula handler om å drikke

Jula kan være et mareritt for de sliter med et rusproblem – og ikke minst familiene deres. Der mange gleder seg til høytiden er det alltid noen som gruer seg. Heldigvis er det hjelp å få – både for pårørende og for deg som drikker for mye.

Publisert

Mens det kimer i klokker, Askepott finner nøtter og ribba står i ovnen hos de fleste kan virkeligheten for mange være mye mørkere. Hva gjør du hvis jula først og fremst handler om å være full? Eller om du lever sammen med en alkoholiker som ødelegger idyllen for hele familien?

– Vi hadde en som gikk på møter her i Kongsvinger i mange år som sa at du visste det nærmet seg jul når du hadde kjøpt inn julespriten for tredje gang, forteller Bjørn hos Anonyme Alkoholikere Kongsvinger.

Dette er Anonyme Alkoholikere

Anonyme Alkoholikere er et ideelt fellesskap uten økonomiske interesser. Det eneste formålet er å hjelpe alkoholikere som ennå ikke har funnet en løsning på sitt problem og den eneste betingelsen for medlemskap er et ønske om å slutte å drikke. Møtet er grunnlaget i AAs virksomhet. Det koster ingen ting. Du trenger ikke melde deg på forhånd, og du trenger ikke registrere deg. Anonymitet er et grunnfestet prinsipp og beskytter din rett til personlig anonymitet. Grunnlaget for tilfriskningen er De Tolv Trinn. Du kan få hjelp i trinnarbeidet av en AA-fadder (sponsor). Les mer om Anonyme Alkoholikeres rehabiliteringsprogram på anonymealkoholikere.no.

Navnet er oppdiktet nettopp fordi organisasjonen lover anonymitet. Bjørn er en del av et stort fellesskap av alkoholikere som hjelper de som ikke har lagt flaska på hylla. Og nå går det mot travle tider.

– Jula er for mange langt fra en hyggelig tid for alle. Vi har alltid et rush av folk som kommer til oss på nyåret. Håpet er jo at flere av dem tok turen før høytiden, særlig med tanke på de pårørende.

De små faresignalene

Norge er et land med lange tradisjoner for å drikke under høytidene. Øl og akevitt er en tradisjon på linje med juletre og grøt. Men hva er faresignalet som tyder på at du ikke har kontroll?

– Jeg var den siste som skjønte at jeg selv var alkoholiker! Hadde noen annen sagt det til meg, hadde jeg selvfølgelig blånektet. I ettertid ser jeg jo at alkoholen ble en tidstyv. Jeg droppet andre aktiviteter som var viktig for meg, slik at jeg hadde tid til å drikke. Alkoholen ble en del av den planlagte hverdagen og forskjøv andre ting jeg hadde likt å drive med. Det var et klart faresignal, forklarer Bjørn.

Det er mange som tar et lite glass vin for å roe seg ned etter en travel dag. Så kan det være vanskelig å se hvor grensen går. Et tips er å ta en kikk på seg selv.

– Alkoholen er et symptom på det grunnleggende problemet: å takle sine egne følelser. Jo mer praktiserende alkoholiker du er, jo flere vil trekke seg unna deg. Derfor kalles alkoholismen den mest ensomme sjukdommen som finnes.

Livet som alkoholiker

Det er mange år siden Bjørn traff bunnen, noe han er glad for i dag.

– Når slutter du å være en glad gutt og krysser grensen til alkoholisme? Jeg hadde hus, jobb, bil, kjæreste – og likevel drakk jeg. Alkoholen ga meg større lykkefølelse enn alt dette andre i livet mitt. Det burde ringt noen varselsignaler, men det gjorde ikke det, forklarer han.

Rusen skiller ikke på fattig og rik, ung eller gammel. Alkoholisme handler heller ikke om vilje. Det er en sjukdom som noen er mer disponert for enn andre. Da er det også lett å søke likesinnede som ikke stiller spørsmål ved drikkingen.

– Mange tror en alkoholiker er viljesvak, men slik er det ikke. Jeg skulle gjort alt i verden for å slippe reisen jeg hadde. Først krysset jeg grensen til alkoholisme uten å være klar over det. Til slutt hadde jeg ikke et valg om jeg skulle drikke eller ikke, og det er det nærmeste du kommer helvete på jord.

Tøft for de pårørende

En alkoholiker som fortsatt ruser seg er en mester i å manipulere omgivelsene. Det betyr at ingen har et normalt liv rundt en alkoholiker, uansett kjønn og alder. Selv om Anonyme Alkoholikere generelt ikke gir råd, har Bjørn en klar anbefaling til de som bor med en alkoholiker.

– Mitt inntrykk er at alt for mange pårørende sitter for lenge i situasjonen og håper ting skal bli bedre av seg selv. Det gjør det vanligvis bare verre. Det tøffe valget om å gå i fra kan være det beste valget for alle parter. Ingen kan tvinges til å bli edru, de må ville det selv. I mange tilfeller streiter folk seg opp en liten stund, bare for å ryke utpå mye hardere. Da nytter det ikke å sy puter under armene på den rusavhengige. Det er vondt, men det finnes ingen alternativer.

Veien ut

Etter mange år med rusmisbruk kom Bjørn seg ut av helvetet han levde i.

– For min del var det faktisk en kjæreste som sa jeg drakk for mye og overbeviste meg om å kontakte DPS. De henviste meg videre til Anonyme Alkoholikere.

Gjennom Anonyme Alkoholikere og 12-trinnsprogrammet har han fått en ny hverdag med ny jobb og en gjenfunnet interesse for trening og natur.

– Det er mange veier til edruskap. Vi er et åpent fellesskap uten medlemsregister eller rapporteringsplikt. Her er du anonym så lenge du ønsker det. Edruskapen er bare en liten del av livet. Du får et nytt nettverk også. Det nytter ikke å slutte å drikke hvis du likevel omgås andre alkoholikere. Da er det et tidsspørsmål før du ryker.

Han inviterer både alkoholikere og pårørende til å ta kontakt.

– Er du villig, åpen og ærlig har du gode muligheter for å bli frisk, selv om det ikke finnes noen garanti. Mitt endelige mål er å dø edru, understreker han.

Her får du hjelp

Anonyme Alkoholikere Kongsvinger har møter i Metodistkirken onsdag og fredag. Du kan ringe lokal telefon 452 23 519 eller nasjonal telefon 911 77 770.

Al-Anon for pårørende av rusmisbrukere har møter mandager samme sted. De kontakter du på telefon 911 72 963 eller e-post alanonkongsvinger@gmail.com.

Powered by Labrador CMS