Tiltalte, som sitter i varetekt, ble fulgt til retten av to politibetjenter.

Voldstiltalt samboer nekter straffskyld

Gjennom 14 år skal en kvinne i Kongsvinger ha blitt mishandlet av samboeren. I dag tidlig ankom mannen tinghuset, hvor han i tre dager må stå til rette for de alvorlige beskyldningene.

Publisert

Geleidet av to polititjenestekvinner ble Kongsvinger-mannen fulgt til tiltalebenken hvor han tok plass ved siden av sin forsvarer, advokat Iren Coucheron Johnsen. Kort tid etterpå fikk Glåmdal tingrett en gjennomgang av den alvorlige tiltalebeslutningen fra aktor, politiadvokat Helge A. Eidsvaag fra Innlandet politidistrikt.

– Nei, svarte mannen i 60-årene – klart og tydelig – da rettens administrator, tingrettsdommer Thomas Johansson spurte om han erkjente straffskyld.

Tiltalte har vært i politiets varetekt siden han ble pågrepet i juni. Da varslet helsepersonell politiet etter at kvinnen hjelpeløs skal ha vært overlatt til seg selv i ett døgn. Tilstanden hennes skal ifølge tiltalebeslutningen, tatt ut av Statsadvokatene i Hedmark og Oppland, ha oppstått som følge av mannens voldsutøvelse.

– I perioden fra 2006 til juni i 2020 utsatte han sin samboer for gjentatte ganger for vold eller annen krenkende adferd, blant annet ved at han jevnlig slo henne i ansiktet, hodet og kroppen, dyttet henne slik at hun falt og ble liggende nede, samt holdt henne fast i armene, heter det i den første tiltaleposten han må svare for.

Videre må han svare for å ha etterlatt henne på gulvet i forbindelse med den påståtte voldshendelsen som utløste etterforskningen i forkant av dagens hovedforhandling:

– Han unnlot å ringe ambulanse eller andre nødetater, til tross for at samboeren lå skadet etter å ha blitt utsatt for vold og ble liggende bevisstløs eller i lignende tilstand på gulvet.

Ifølge tiltalebeslutningen lå hun slik i over ett døgn.

Samboeren til den tiltalte mannen representeres av bistandsadvokat Siri Brænden. Det er forventet at det fra hennes side vil bli lagt ned påstand om erstatning og oppreisning.

Den fornærmede kvinnen forklarer seg i formiddag. Hun beskriver samboeren som snill i edru tilstand og som voldelig da han var full. Hun har gjentatte ganger fortalt hvordan han har mishandlet henne, og poengterer at hun gjennom mange års samboerskap har vært redd – og derfor bortforklart hendelsene. En rekke av hennes forklaringer ved gjentatte besøk hos helsevesenet gjennom årene har vært fall i trappa, men under dagens hovedforhandling understreket hun at hun aldri har falt i trappa.

– Jeg er kronisk redd, og vet ikke hvordan det er å leve et normalt liv. Alt har liksom kokt sammen til en eneste vond hendelse, som kunne ha endt med døden, fortalte fornærmede da hun vitnet.

Powered by Labrador CMS