Nei, dette er ikke Fleksnes og Modern, men Audun Bårdseth (Mitt Kongsvinger) og Hege Anita Holmen (Kongsvinger kommune) som inviterer til en helaften med Marve Fleksnes.
Nei, dette er ikke Fleksnes og Modern, men Audun Bårdseth (Mitt Kongsvinger) og Hege Anita Holmen (Kongsvinger kommune) som inviterer til en helaften med Marve Fleksnes.

Vi flesker til med Fleksnes

Dejå! I år er det 50 år siden Fleksnes fataliteter ble vist på NRK for første gang. Mitt Kongsvinger og Kongsvinger kommune inviterer derfor til en helfaften med Marve Fleksnes på Rådhus-Teatret lørdag 27. august, hvor det for første gang i historien blir vist Fleksnes-episoder på kino.

Publisert

Alle er ikke er klar over at det er en sterk link mellom Kongsvinger og Marve Fleksnes. Hans karakteristiske hatt ble laget på Rosenvinge luefabrikk her i byen, og i den legendariske episoden Ta Plass! Lukk dørene!, hvor Marve Fleksnes skal på kongressen Lager 76 i Stockholm, er det en person som kommer på toget i Kongsvinger som mildt sagt ødelegger en drømmenatt for Fleksnes. Dette er en av tre episoder som blir vist. De to andre er episodene er Radioten og Høyt henger vi. I tillegg blir spillefilmen Den siste Fleksnes satt opp rett i etterkant av de tre episodene.

– Vi håper generasjonen som fulgte Fleksnes fataliteter da det ble vist på NRK tar seg tid til å komme for å kose seg og le. Jeg har selv vokst opp med dette, og Fleksnes-introen hvor han slår i TV-en og sier Dejå, har satt seg i hodet, sier Hege Anita Holmen i Kongsvinger kommune.

Audun Bårdseth, ansvarlig redaktør i Mitt Kongsvinger, forteller at Fleksnes var en del av hans oppvekst.

– Vi gleder oss veldig til å sette Kongsvinger på Fleksnes-kartet. Det er tidløst og moro. Alle kjenner en fyr som Marve Fleksnes. Fleksnes fataliteter har også tatt en plass i det norske språket, og det er mange som bruker uttrykk fra Fleksnes uten at de kanskje er klar over at det stammer fra han. Som for eksempel «Å, du hellige jul», påpeker Bårdseth, som i 25 år jobbet i avisa Gjengangeren i Horten, barndomsbyen til Rolv Wesenlund, som «alle» vet var mannen som spilte Marve Fleksnes.

– Det er litt moro å ha jobbet i en avis som utgis i byen hvor Rolv Wesenlund er æresborger. Kanskje vi skal gjøre Marve Fleksnes til æresborger i Kongsvinger, sier han spøkefullt.

Marve Fleksnes karakteristiske hatt ble laget på Rosenvinge luefabrikk i Kongsvinger.
Marve Fleksnes karakteristiske hatt ble laget på Rosenvinge luefabrikk i Kongsvinger.

Hege Anita Holmen legger ikke skjul på at det vil bli en helt annen opplevelse å se Marve Fleksnes på et stort lerret og med god lyd i en kinosal, enn hva det er å se han på en TV-skjerm hjemme i stua.

– Det kommer til å bli en heftig opplevelse, lover hun.

I år er det altså 50 år siden Fleksnes fataliteter ble vist på NRK for første gang, og da Mitt Kongsvinger kontaktet regissør Bo Hermansson (85), som er den som sitter på rettighetene til Fleksnes fataliteter, for å undersøke mulighetene for å vise tre episoder på kinoen, fikk vi positivt svar umiddelbart. Svensken synes det er moro at det fortsatt er stor interesse for Marve Fleksnes.

– Vi kommer til å gjøre litt ekstra ut av denne helaften, og vil gjøre foajeen om til en liten utstilling. Og i god Marve Fleksnes-ånd har vi tenkt til å selge øl og pølser, sier Hege Holmen med et smil.

Med kun 480 plasser i salen, kan det være lurt å sikre seg billett så fort som mulig. Billetter kan kjøpes på Rådhus-Teatrets hjemmeside fra og med onsdag.

Har du en god Marve Fleksnes-historie, så tips oss gjerne på tips@mittkongsvinger.no

Powered by Labrador CMS