Debatt

Sadug Alfeli.
Sadug Alfeli.

Selvmordsforebygging: Vi må bryte ned noen myter!

Sadug Alfeli

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Åtte ganger så mange dør av selvmord, enn av å kjøre bil. Selvmord er derfor et samfunnsproblem vi ikke kan legge lokk over.

Hva gjør du når den personen du så opp til, ikke orker mer. Hva gjør du når mamma, som alltid lagde mat til deg, selv de gangene du ikke var sulten, plutselig ikke er der lengre. Hva gjør du når kollegaen din blir borte. Helt borte.

Noen myter må knuses, noen broer må bygges:

Myter er en stygg mur som kun ødelegger for fakta om virkeligheten. Derfor må vi rive ned mytene, for så å bygge broer mellom oss; mellom meg og deg. Her er noen myter:

Personen som tar sitt eget liv kan like godt være bedriftseieren som gikk konkurs. Eller han som hadde mange venner på Facebook, men ingen nære venner, ingen som kunne se etter riskosignalene. Personene som tar sitt eget liv kan like godt være ganske lik oss selv.

Å leve:

658 nordmenn valgte å ende livet sitt i fjor, valgte å lukke døren til Livet. 658 personer på ett år. De etterlatte, altså 6000 mennesker, mister det mest verdifulle de hadde. For hvert selvmord sitter det igjen minst fem etterlatte, ofte med mye skam og skyldfølelse. «Hva kunne jeg gjort for å forhindre dette?», spør den etterlatte. Til det må jeg svare; ville du snakket på den måten til den du er glad i? Ville du lagt skylden på noen andre enn deg selv? Prøv å ikke snakk nedverdigende mot deg selv.

For hver dag vi står opp velger vi livet. Å leve er et aktivt valg vi tar daglig, men å ende livet er et valg som du ikke kan endre på- selv ikke i fremtiden. Derfor må vi håpe om en bedre fremtid, makte å velge livet.

Det finnes ingen kur mot selvmord ettersom det utarter seg ganske ulikt fra person til person. På en annen side finnes det mange forebyggende tiltak, slik at færrest mulig dør. Jeg er særlig interessert i frivilligheten som forebyggende plattform, for jeg vet hvordan frivilligheten har endret livet mitt.

Kanskje frivilligheten også kan gi andre mennesker håp, mening og mestring?

Powered by Labrador CMS