Sluttspurt i meklingen – 20.000 kan bli tatt ut i streik

Fristen for meklingen i lønnsoppgjøret i staten og kommunene nærmer seg. Hvis partene ikke blir enige, går lærere og helsearbeidere landet over ut i streik.

– Det er en utfordrende mekling. Vi har en utfordring med at det er anslått en ganske høy prisvekst i landet nå, og det gjør det kanskje vanskeligere å finne en løsning enn i år der prisveksten har vært lavere, sa riksmekler Mats Ruland da han møtte pressen onsdag kveld.

– Det er avstand mellom partene, men ingenting er avklart ennå, sa Ruland.

Meklingen i lønnsoppgjøret for staten og kommunene er inne i sine siste timer. Midnatt natt til torsdag er fristen partene må forholde seg til, men få blir overrasket om meklingen går på overtid.

Lærere og sykepleiere krever lønnsvekst

I forkant av meklingen hos Riksmekleren har stemningen vært amper, særlig blant lærere og sykepleiere, som i år har gått høyt på banen med krav om solid lønnsvekst. Grunnen er ikke minst at disse store gruppene føler seg grundig forbigått i fjorårets lønnsoppgjør.

Der måtte offentlig sektor godta en ramme på 1,7 prosent, i tråd med frontfaget, mens fasit for privat sektor ble 2,2 prosent.

– Dette lønnsoppgjøret må være mer enn et vanlig mellomoppgjør. Det må være starten på noe nytt som kan bidra til å løse et samfunnsproblem, sa Unios forhandlingsleder Steffen Handal da kravene ble overlevert i april.

Ender meklingen med brudd, kan lærere, sykepleiere og andre kommunalt ansatte bli tatt ut i streik. Unio har varslet at de vil ta ut 7.000 av sine medlemmer hvis det blir streik. Disse er fordelt på en rekke skoler, barnehager og ulike typer helseinstitusjoner over hele landet.

Kan trappe opp allerede torsdag

Fagforbundet har lagt seg på en mer forsiktig linje og vil i første omgang ta ut 4.700 ansatte hvis det ender med streik i kommuneoppgjøret, men VG skriver at det kan ligge an til en opptrapping allerede torsdag dersom meklingen ender med konflikt.

– Vi har skjermet barn og unge, helse og alle som jobber med vaksinasjonsprogrammet i kommunene. Både skole, barnehage og SFO skal jobbe som vanlig, sier leder Mette Nord i Fagforbundet i en pressemelding.

For statens del kan brudd i forhandlingene føre til at 3.500 ansatte i blant annet departementet, politiet og universiteter blir tatt ut i streik.

Powered by Labrador CMS