Statsminister Erna Solberg under pressekonferanse tirsdag om koronasituasjonen.
Statsminister Erna Solberg under pressekonferanse tirsdag om koronasituasjonen.

Erna Solberg: – Vi starter denne uken gjenåpningen av store deler av Norge

Regjeringen letter på koronatiltakene fra og med fredag. Det betyr blant annet at nasjonalt skjenkestopp oppheves og flere kan samles.

Publisert Sist oppdatert

Den nasjonale gjenåpningsplanen består av fire trinn, hvor det første innebærer at man letter på tiltakene som ble innført før påske. De nye nasjonale koronatiltakene som gjelder fra og med 16. apri.

— Vi er der at vi kan starte første trinn av gjenåpningsplanen, sier statsminister Erna Solberg (H). Det er basert på smittesituasjon, sykdomsbyrde, kapasitet i helsetjenesten og vaksinasjon velger regjeringen nå å starte gjenåpningen av Norge.

— Folk bør fortsatt begrense sosial kontakt, bør møtes utendørs, og ikke ha flere enn fem gjester hjemme, sier Solberg.

— Når vi nå åpner opp for at flere mennesker kan samles, er det viktig at vi kan spore opp smittetilfeller, sier statsministeren.

Hun oppfordrer nordmenn til å laste ned appen smittesporing, og at dette vil lette arbeidet for de som jobber med smittesporing i kommunene.

Fakta om de nye nasjonale koronatiltakene

* Det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand kan man være flere, men man må kunne holde avstand.

* Dersom barn og unge trener/øver med et lag, foreningen eller lignende i en annen kommune, vil de kunne konkurrere med dette laget/denne foreningen så lenge smittesituasjonen tillater det.

* Voksne kan drive organisert aktivitet innendørs i grupper på inntil 10 personer, så lenge de kan holde minst én meters avstand.

* Utendørs kan voksne drive organisert aktivitet, så lenge de kan holde minst én meters avstand.

* Maks 10 personer på innendørs arrangement uten faste tilviste sitteplasser, men likevel inntil 50 personer på idretts- og kulturarrangement som samler deltakere under 20 år som tilhører samme kommune (nytt med 50 for kulturarrangement).

* Maks 100 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser.

* Maks 200 personer på arrangementer utendørs, men 600 personer (fordelt på 3 kohorter à 200 personer) hvis de sitter på faste tilviste plasser og det er to meters avstand mellom kohortene.

* Samme anledning til å skjenke alkohol på arrangementer som på serveringssteder.

Dette er trinn 1:

* Inntil fem gjester i private hjem.

* Arrangementer som kun samler personer fra én kommune kan gjennomføres.

* Skjenking til klokken 22, med krav om matservering.

* Avstandsanbefalingen endres tilbake til 1 meter.

* Treningssentre kan åpne igjen.

* Inntil 100 personer på arrangementer innendørs, som kultur- og idrettsarrangementer, konferanser og gudstjenester, der alle sitter på faste tilviste plasser.

* Inntil 200 personer på arrangementer utendørs, men 200 personer ganger 3 kohorter hvis publikum sitter i faste tilviste plasser.

* Påbud om hjemmekontor fjernes.

I starten av mai skal regjeringen vurdere om det er trygt nok å gjennomføre neste trinn i gjenåpningsplanen.

Powered by Labrador CMS