Kongsvinger kommune har rettet opp i rutinesviktet hvor syv personer fikk saltvanninjeksjon i stedet for vaksine.

Syv fikk saltvann i stedet for vaksine - Nå er alle vaksinert

Vaksineteamet har kartlagt hvem som fikk saltvann i stedet for vaksine. Rutinesviktet har ført til at 140 personer har fått andre dose to måneder tidligere.

Publisert Sist oppdatert

— Det er et lite plaster på såret, at 95 prosent av de som ble vaksinert i Holthallen den dagen nå er fullvaksinert to måneder tidligere. Det er ergelig når feil skjer, spesielt med tanke på den gode jobben de som står for vaksineringen i kommunen gjør, sier kommuneoverlege Camilla Kvalø Smedtorp.

Kongsvinger kommune kalte torsdag denne uken inn over 140 personer som ble vaksinert i Holthallen for tre uker siden, etter rutinesviktet hvor syv personer fikk saltvanninjeksjon i stedet for vaksine.

Satt igjen med ti personer

Kommunen har de siste ukene jobbet med å kartlegge hvem disse syv er. Antistofftesting anbefales ikke før tidligst to uker etter vaksinering. Dette skyldes at det tar tid for immunsystemet å reagere på noe fremmed for første gang.

Det er totalt tatt litt over 130 blodprøver. Noen var de så sikre på at hadde fått bivirkninger, at de lot være å teste. I tillegg hadde tre personer fått dose to da avviket skjedde.

Testsvarene var bedre enn forventet, sier kommuneoverlegen:

— Blodprøvene viste en veldig liten andel som ikke hadde fått antistoffer. Ved hjelp av blodprøver og individuell vurdering klarte vi å skalke ut vår profil til 10 personer. Vi fryktet vi ville sitte igjen med blodprøver som tilsa at 30-40 personer ikke hadde fått antistoffer. Det var snakk om første dose for de aller fleste, og man vet at ikke alle får antistoffer etter første dose.

— I denne kartleggingen har man også kunne luket ut de som har fått total antistoff, det vil si de som har gjennomgått koronasykdom. Ingen av de som ble testet hadde det, noe som er positivt med tanke på eventuelt skjult smitte i befolkningen.

Får over to tusen ekstra doser

Kommuneoverlegen roser videre den jobben vaksineteamet legger ned:

— Jeg er så stolt over at vi har så proffe folk, som melder ifra når det skjer avvik. Vi vet at avvik vil skje, det er hva man gjør når man oppdager avvik som er viktig. Det har også vært et godt samarbeid med de det gjaldt, folk har møtt opp til blodprøvetaking og blitt holdt informert.

Det var i fortynningen av vaksine at det gikk galt, og syv doser ble tapt.

— Kommunen beklager avviket. I det store bildet, vil dette rutinesviktet bety lite. Det er syv personer som har fått forsinket vaksinering. I tillegg til at 95 prosent er vaksinert tidligere, har kommunen og fastleger i Kongsvinger god rutine med å få ut syv doser i stedet for seks ut av hvert glass. På grunn av denne ekstradosen har vi tjent over 2.000 doser, sier Smedtorp.

Frem til 9. juli er 10.509 personer i Kongsvinger registrert vaksinert med første dose. Det viser oppdaterte tall fra Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK. 6.590 personer har fått andre dose. Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

Powered by Labrador CMS