FHI-utkast: Kongsvinger må gi fra seg doser

Færre kommuner må gi fra seg vaksiner, anbefaler FHI i et nytt utkast. Men der står ikke Kongsvinger lenger på listen over nullkommuner.

Publisert Sist oppdatert

Mitt Kongsvinger skrev onsdag at kommunen får fortsette vaksineringen i samme tempo når regjeringen vil gi noen kommuner med vedvarende høyt smittetrykk flere vaksiner fremover.

I et nytt utkast fra FHI kan det ligge an til at 24 kommuner får 60 prosent flere vaksinedoser enn befolkningsnøkkelen legger opp til. I tillegg legges det opp til at flere kommuner ikke må gi fra seg vaksinedoser.

På listen over de såkalte nullkommunene som regjeringen la fram onsdag, sto altså Kongsvinger. Men i FHI-utkastet er ikke lenger kommunen oppnevnt her: Syv nye kommuner er ført opp og til sammen er det 23 såkalte nullkommuner i utkastet.

En rekke ordførere landet over vært svært negative til at de kan miste vaksinedoser samtidig som de den siste tiden har opplevd høyt smittetrykk og levd under strenge koronatiltak.

Folkehelseinstituttets modell for å velge ut kommuner tar høyde for smitterisiko, innleggelsesrisiko og hvor langt kommunene har kommet i vaksinasjonen. I tillegg er det lagt vekt på tiltakstrykket.

Folkehelseinstituttets tall frem til fredag 14. mai viser at 6344 personer er registrert vaksinert med første dose i Kongsvinger. 2326 er registrert vaksinert med andre dose.

Det er regjeringen som til slutt avgjør hvilke kommuner som skal få flere vaksinedoser, hvilke som får beholde dosene sine og hvilke som må gi fra seg vaksinedoser.

Helsedirektoratet skal gjennom statsforvalterne avklare om kommunene som mister vaksinedoser, har kapasitet til å gjennomføre en slik vaksinasjonsplan. De har fått frist for dette oppdraget onsdag 19. mai klokka 12.

Powered by Labrador CMS