Kommentar

En alvorlig by-diagnose?

Publisert Sist oppdatert

Har Kongsvinger pådratt seg en smittsom epidemi? Byen har heldigvis på besynderlig vis så langt sneket seg rundt alvorlige koronautbrutt på alle kanter. I stedet er det flere indikasjoner på at sykdommen "nei til alt." får spre seg uforstyrret. Foreløpig synes det heller ikke her å være noen vaksine i sikte.

Symptomene på dette by-viruset kan lett oppdages. Du ser det over alt og noen har hatt utbrudd lenge. Dessverre virker det som også dette er smittsomt. Ny E16, byutvikling, hotellplaner, Midtbyen, nye boligområder, tømmerterminal og jernbaneutbygging er bare noen av sykdomstegnene som ikke krever noen medisinsk kompetanse for å påvise. Det mest alvorlige er kanskje diskusjonene rundt bygging av ny E16 som allerede har utartet langt i retning av "Nei til alt-syndromet."

De fleste starter enhver diskusjon med å konstatere at de vil ha en vei, men bare ikke "her", som gjør at målet og utgangspunktet forsvinner i hetetoktene. Det er overhengende fare for at uenighetene knyttet til alle de foreslåtte vei-alternativene i sum ender med totalhavari av hele prosjektet. Om noen er i tvil, anbefales å se på innholdet i Norsk Transportplan (NTP). Da kan det hende noen forstår realitetene. Om E16-prosjektet mislykkes opp mot Nye Veier nå, blir det ingen endring av veistandarden mellom Kongsvinger og Oslo på svært mange år. Det er ikke en lokalvei politikerne skal behandle. Dette er en diskusjon om en hovedferdselsåre. Derfor handler dette om hva denne byen skal bli og vil være i årene som kommer.

Torsdag kveld ble det til slutt et flertallsvedtak i kommunestyret om utbygging av Midtbyen. Det tok fire år med krangling og stadige nye utredningsplaner for å ende opp med en reguleringsplan som ingen egentlig er fornøyde med. Faren er faktisk stor for at store deler av området vil bli liggende urørt i årevis fordi ingen finner lønnsomhet i å bygge ut et område med stor offentlig detaljregulering. Hva er egentlig vitsen med fire års planlegging da? Når også de mest bevaringsivrige gråter over sine tapte slag og rivningsvedtatte hus, må det være lov å spørre om det var verdt det?

Neste føljetong av "Nei til alt-utbrudd" kommer nå omkring lanserte planer om et nytt boligområde mellom Skriverskogen og Vardåsen. En boligutbygger har annonsert planer om utbygging av området kalt Solbakken. Planen var knapt lansert, før flere av de tradisjonelt kritiske høringsrøstene har fått et nytt protestprosjekt de skal bruke stor energi og tid på å fortelle hvor feil det vil bli. Selv det faktum at byen mangler boligtomter til de vi gjerne vil lokke til å flytte hit, blir borte i høringsinnspillene. Men noen nybygging der vi bor er uaktuelt, så vi sier "Nei til alt" i noen år til.

Noen peker på at det vil bli boligtomter i Puttara-området. Her finnes det et spennende og lovende fellesprosjekt med flere aktører som har prøvd å gå sammen om tomteutvikling. Ryktene vil ha det til at også det prosjektet foreløpig har bråstoppet i endeløse "Nei til alt-diskusjoner."

Bare noen hvisker hotell og byparken, så smeller det i mange dører. Her har meningsfeberen vært skremmende høy over lang tid. Et lite hint, så hagler det på sosiale medier av alle som skal ha seg frabedt noe hotell i "hele folkets sentrumspark", som de fleste ikke har vært innom på mange år. Det er nesten rørende å lese at flere i argumentasjonen mener seg kvalifisert til å konkludere at det ikke finnes økonomisk grunnlag for noe nytt hotell. I støyen forsvinner planene om et nytt kommunalt kulturhus som en del av hotellplanen. Å få en storstue med fire mindre kultursaler, som endelig kunne ha gjort noe med kulturmulighetene, når heldigvis igjennom til noen av de som ser behovet og mulighetene til alternativer til Rådhus-Teatret.

Bare noen hvisker hotell og byparken, så smeller det i mange dører. Her har meningsfeberen vært skremmende høy over lang tid.

Siden denne byen synes å ha en ukontrollert spredning av "Nei til alt", ble det nesten en uvirkelig slutt på uka da vi fredag også klarte kunststykket å søle bort 161 korona-vaksiner. En vaksine som vi alle skriker etter det skal settes fortgang i for å komme ut av koronastengslene. Den vaksinen klarer vi også å si "nei til" ved at den ble ubrukelig etter å ha blitt oppbevart feil i 19 timer. Det er ikke til å tro. Foreløpig er det ingen som vil si noe om hvordan dette var mulig. Det skaper ikke uventet lynsjestemning på sosiale medier. Det blir ikke bedre av at ingen synes å ville informere om hva som gikk galt. Kan det virkelig være at denne byen egentlig liker å ha en eller annen smitte gående?

Powered by Labrador CMS