Tommy tilbereder julematen hjemme på kjøkkenet på Brandval sammen med barna, tvillingene Minda og Ludvik på 3,5 år.

Kokken Tommy deler juletradisjoner og sine beste tips for sprø svor

Publisert Sist oppdatert

Tommy Sagmoen (30) kjent som kokk og matmagikeren i Puttara FUS barnehage, med erfaring fra Vinger hotell og Skaslien Gjestgiveri, deler sine beste tips for hvordan du kan lykkes med ribba til jul.

Tommy feirer jul hjemme sammen med familien på Brandval, og på kjøkkenet har han to små hjelpere, tvillingene Minda og Ludvik på 3,5 år.

— Vi bruker ikke å lage sju slag, men vi har alltid pepperkakebaking i tillegg til at vi pleier å lage litt forskjellige julegodterier. I år har vi laget brente mandler, Bounty sjokolade, fløtekarameller og marsipankonfekt, forteller han.

— I år har vi også hatt pepperkakebaking med barna, ettersom de begynner å bli så store at de vil være med. De har fått kjevle, presse ut og pynte sine egne pepperkaker.

Pepperkakehus er også tradisjon for familien. I år valgte de å lage sitt eget hus i miniatyrutgave.

— Jeg har printet ut byggetegningene og laget maler ut fra de, forteller Tommy.

Grevinnen og hovmesteren i kveld

Til jul er det ikke bare forberedelser på kjøkkenet, også handling, pynting av juletre og levering av pakker er blant det som står på lista for familien.

— Jeg og kona tar med hvert vårt barn og drar rundt og leverer julegaver, før det er klargjøring til julaften. Som tradisjon avslutter vi lille julaften med å spise risengrynsgrøt, så man har rester til riskrem på julaften, før vi ser «Grevinnen og hovmesteren».

Selve julaften prøver familien å ta det så rolig som mulig.

— Da har vi en god frokost, gjerne et mini-koldtbord, før vi ser de tradisjonelle julefilmene på TV, sier han.

Og det blir både «Askepott» og «Reisen til julestjernen på skjermen» på julemorgenen, mens barna spiser godteriet de har fått i julestrømpen.

I år nytes julemiddagen hjemme på Brandval, forteller Tommy.

— For første gang på en del år vil julefeiringen bli hjemme hos oss i vårt nye hus, som sto ferdig januar i år. Vi har bedt inn min far, min søster og hennes familie. Vi blir totalt ni personer, som heldigvis er innenfor koronarestriksjonene. Vi satser på en fin kveld med god mat og god stemning. Så får vi håpe nissen banker på utover kvelden.

Og om du er lei julemat utover romjulen, men fortsatt ønsker å be inn de nærmeste til et koronavennlig selskap, anbefaler kokken Tommy å slå til med en treretters middag.

Han foreslår smørstekte kamskjell med blomkålpurè, bacon og gressløk til forrett. Stekt pepperbiff med rødvingsglace, stekt tomat, sopp og løk og ovnsbakte småpoteter til hovedrett. Vaniljeis med lune skogsbær og nøttecrunch

Powered by Labrador CMS