Før denne rett opp på julegavelista

Publisert Sist oppdatert

BOKTIPS

Trond Nordby

«Tømmerfløting i Skasvassdraget og Glomma»

Lange, mørke høstkvelder, som har glidd over i en slags forlenget høst eller juksevinter, innbyr til pledd, kakao og godt lesestoff. I tillegg så kommer jula som vanlig veldig plutselig på mange av oss, og da er det greit å ha noen ekstra idéer til julegaver, både til andre og seg selv.

Mitt Kongsvinger har satt seg ned med noe av utvalget fra det lokale bordet, med velvilje og gode råd fra Norli på Kongssenteret, og kanskje du finner akkurat DEN boken du tenker er glimrende.

Neste bok i bunken vår er Trond Nordbys tredje og siste i Hofosstrilogien, men forfatteren understreker at det kanskje er hans siste bok.

Så får vi se da, om det kommer flere historiske dokumentasjoner fra Hofoss, eller om det blir med «Hofoss i verda» (2016), «Folkelige toner over djupe skoger» (2019), og nå denne vi skal ta for oss, «Tømmerfløting i Skasvassdraget og Glomma» som da er ny av året.

Heller ikke dette er noen murstein, men det er en lekker sak som strekker seg over 120 sider, rikelig illustrert både med fotomateriale og tegninger av Tore Hansen.

Selv som halvt solung og halv brandvalitt, to folkeslag som begge er nevnt i «Skasfløtervisa» av Hans Hestbråten, og lenger bakover med både tømmerarbeidere og fløtere i slekta, om enn langt uti, kan jeg ikke si at dette er noe jeg har noe inngående kjennskap til fra før. Det nærmeste jeg selv har vært, var da min morfar Åge Frantzen skulle demonstrere å løpe på stokker i elva på 80-tallet, og gjorde det med strikkejakka på, for vannet var så kaldt om han skulle dette uti.

Men det er en digresjon.

Boken tar for seg, selvsagt nok, tømmerfløtingens historie, og da spesielt Skasvassdraget og Glomma. Skasvassdraget er vannveien fra Skasen, via reiene på Lundersætra, gjennom Åfloen og Nugguren, og ut i sjølveste Glomma ved Nor.

Teknikker, utvikling og ikke minst sentrale karakterer fram til lastebilen tok over helt, på tampen av 60-tallet, beskrives i en tydelig engasjert og grundig penn.

Boka er meget interessant, og inneholder en rekke flotte tidsbilder fra en tid som i dag virker fryktelig lenge siden, selv om mye av det skjer for under 100 år siden.

Trond Nordbys «Tømmerfløting i Skasvassdraget og Glomma» kan du føre rett opp på julegavelista til familiens interesserte i lokalhistorie, arbeiderkamp og nostalgi.

Powered by Labrador CMS