Festningen Hotell & Resort i Kongsvinger.

Stor usikkerhet og mulige permitteringer

Mitt Kongsvinger har snakket med flere sentrale aktører i hotell, restaurant og cateringbransjen i kommunen og felles er at de neste ukene vil bli preget av mye usikkerhet.

Publisert

Festningen Hotell & Resort har ikke tradisjon for å arrangere de store julebordene, men har mange mindre arrangement der gjestene enten kommer for å spise en julelunsj eller en julemiddag. Hotellet forventer at det vil komme avbestillinger på slike arrangement, selv om de fortsatt tror at folk ønsker å samle seg i mindre grupper for å nyte Festningens spesialitet lutefisk.

Det kan bli permitteringer

— Vi merker allerede nå at det rår en usikkerhet etter regjeringens siste innstramminger, og har derfor beklageligvis måttet varsle våre ansatte om at det kan bli nødvendig med permitteringer forteller COO (hotellsjef) ved Festingshotellene, Monica Grønvoll Aaen.

Hotellet i Kongsvinger har seks ansatte, i tillegg til ekstrahjelper som kan tilkalles ved behov.

De statlige støtteordningene som er med på å dekke faste utgifter har hotellet benyttet seg av.

— Derimot så har vi heldigvis tjent for godt til å benytte de andre tilskuddsordningene, sier Grønvoll Aaen.

God sommer for hotellet

Ved Festningen Hotell & Resort ligger de an til å slå omsetningen i 2019. Det hele vil avhenge av hvordan de neste ukene blir.

— Vi stengte hele hotellet i mars, men startet forsiktig opp med litt catering og har hatt full drift fra pinse. Sommeren i år har vært all time high med mange flere individuelle gjester som ønsker å oppleve Innlandet, forteller Grønvoll Aaen.

Konferansemarkedet er fraværende i år, men dette har hotellet klart å kompensere med faste forretningsreisende og individuelle gjester.

Vinger Hotell og Spa i Kongsvinger.

Står i stormen

Ved Vinger Hotell og Spa forteller eier Arnt Mikalsen at de står rustet til å ri av en storm.

— Vi er et egeneid hotell som ikke er med i noen kjeder og har dermed fleksibilitet til å snu oss raskt rundt. Selv om de store konferansene uteblir så opplever vi at mindre møter med færre deltakere er etterspurt.

I år har hotellet valgt å ligge lavt når det gjelder julebord, og har blant annet kuttet ut buffeten og serverer heller tallerkenretter ved bordene. Antall plasser i restauranten er også redusert i henhold til smittevernregler. Hotellet benytter seg av Folkehelseinstituttets og NHO sine anbefalinger når det gjelder smittevern.

Hva med de tradisjonsrike juledagsfestene?

— Vi har ennå ikke besluttet hva vi gjør, men det kan godt være at det for første gang på veldig mange år ikke blir noen juledagsball på Vinger hotell, sier Mikalsen.

Flere ønsker mat hjem

Byens restauranter opplever også usikkerheten. Hai Ngoc Tran ved Manis Restaurant og Bar i Kongsvinger sentrum sier at de nå tar en dag av gangen.

— Vi opplever at folk nå er usikre og sammenlignet med fjoråret så er det få julebordbestillinger.

Mellomdagene i jula er vanligvis store festdager med mange innom byens utesteder, i år er Hai Ngoc Tran mer usikker på hvordan det blir.

— Vi har mange bestillinger på bord til 2. juledag, men vi får se hvordan det blir, sier han videre.

Smittevern er viktig for at både gjester og ansatte skal føle seg trygge.

— Våre ansatte kjenner også på utryggheten rundt dette med smitte og vi må derfor av og til minne gjester på 1 meters regelen. Ellers har vi redusert antall sitteplasser i restauranten og følger gjeldende smittevernregler. Vi opplever også ofte kontroller på dette og det er fint, sier Tran videre.

Hjemlevering og take-away er blitt mer populært, folk velger i større grad å kose seg med god mat hjemme, er Hai Ngoc Trans erfaring.

Uno Ellingsen (t.v.) og Tom-Ole Johannesen i Holsæther Catering i Kongsvinger.

Satser på at 2021 blir bedre

Uno Ellingsen ved Holsæther Catering sier at dette året er veldig annerledes.

— Våre to store høysesonger er vanligvis mai og desember. I år ble mange konfirmasjoner flyttet til oktober slik at vi nettopp har hatt en god måned.

— Når det gjelder desember så den bedre ut for en uke siden enn det gjør nå, etter at myndighetene har kommet med nye korona-restriksjoner, sier Ellingsen.

Selv om man fortsatt kan arrangere samlinger så er det mange som kvier seg for å ta ansvar for slike arrangement med de krav som stilles.

Holsæther catering har opplevd mange avbestillinger som følge av korona-situasjonen og ser frem imot neste år for å ta igjen det tapte.

– Men i forhold til den situasjonen næringen befinner seg i, så skal ikke vi klage for mye, sier Ellingsen, som også legger til at de støtteordninger som staten har innført har vært gode.

Dyster tid i møte

Regiondirektør i NHO innlandet, Jon Kristiansen, tegner ikke noe positivt bilde for reiseliv- og serveringsbransjen i Innlandet. I en e-post til Mitt Kongsvinger skriver han at bransjen går en dyster senhøst og vinter i møte.

En fersk analyse viser at norske reiselivsbedrifter har tapt 41 milliarder kroner fra januar til og med august 2020, som følge av koronakrisen.

NHO oppfordrer også til å benytte seg av de tilbud som finnes.

— Det er fortsatt ikke begrensning for antall gjester i en restaurant, såfremt det ikke er et arrangement eller privat sammenkomsPPPt. Dette forutsetter selvsagt at gjeldende smitteverntiltak ivaretas.

- Det er viktig å bidra til å holde hjulene i gang med eksempelvis å arrangere julelunsj eller julebord. Restauranter og spisesteder er gode på dette med smittevern og avstandskrav. Julearrangement/julebord bør kunne la seg gjennomføre, med NHO Reiselivs smittevernsveileder for julebord i bunn og med moderat alkoholkonsum, skriver regiondirektør ved NHO innlandet Jon Kristiansen i en e-post til Mitt Kongsvinger.

FOTNOTE: Kongsvinger Budget Hotel tilbyr ikke julebord og har ikke restaurant, og har derfor ikke vært relevant å hente inn i denne reportasjen.

Powered by Labrador CMS