Debatt

Vegard Hansen Vegard´s vinkel Vegards hjørne

En tid for menn

Middagen på hotellet var god, jeg sov godt og hadde fast og fin avføring på morgenen, helt uten spor av blod. Slikt skal man verdsette i min alder.

Det var samtidig det eneste positive med turen til Ulsteinvik.

To baklengs på to langballer førte til null poeng og en blytung hjemreise. Tap på bortebane, med påfølgende åtte timers busstur, kan sende en trener ned i fotballens aller dypeste, mørkeste brønn. Jeg ville gjort hva som helst for å slippe unna, men jeg satt på en buss og det var ingen vei ut. Ingen lykkepille, ingen sovepille, ikke noe brennevin. Bare meg og tapet. Og skammen.

Sjelden har Salomos ord fra Det gamle testamentet vært mer treffende: “Den som graver en grav, faller selv i den“.

Den grufulle scenen satt som spikret i hjernen, den gnagde i sjelen. Ikke bare var frisparktrekket en fiasko i seg selv. Det førte i tillegg til gult kort på Holmé og baklengs nummer to et halvt minutt senere.

Jeg stirret opp på Strynefjellet som tårnet seg over bussen. Skyene drev over toppene som gråhvite sørgeslør og himmelen høyt der oppe var i ferd med å blekne. Gløden forsvant. Mørket tok over.

Vi hadde tapt mot Hødd for andre gang, stod med to poeng på fire kamper og hadde seks timer igjen i buss. Og solen ga fullstendig faen.

En ubarmhjertig, altoverskyggende smerte fylte hodet mitt og det er ved slike anledninger man kan begynne å filosofere over livet. Over fotballen. Over meningen med alt.

Fotballen gir og fotballen tar, det har vi alle erfart. Problemet er at den gir i små doser, mens den grafser til seg med store, nådeløse klør. Livet som fotballtrener handler derfor ofte om skuffelser og lidelse og et liv fullt av lange netter. Det er realiteten, man slipper ikke unna. Spørsmålet er hvordan man står i motgang.

Det handler om karakter og personlighet. Motstandsdyktighet. Det er det vi trenger nå. Lojalitet, kameratskap, humør, disiplin.

Kvaliteten har vi, det fikk vi bekreftet mot Lillestrøm. Og de fleste er i god form, det viste Mapei-testen. Nå gjelder det å finne flyten igjen - få en seier, føle mestring, øke selvtilliten. Men selvtillit kommer ikke av seg selv. Den må tilegnes. Eller tilrøves.

Det vil uansett kreve et offer.

Nå er tiden inne for et slikt offer, gutter. Dere må være villige til å gjøre alt som kreves for det eneste som teller. Seier.

Det er oss mot dem. Kongsvinger mot Kristiansund. Tømmerhuggere mot fiskere.

Vi skal slå dem i duellene. Vi skal slå dem inne i skogen. Vi skal slå dem i båtene om vi må.

Vi skal slå dem uansett.

Men jeg sier ikke at det blir lett. Fiskere er tøffe de også.

Dette blir en kamp for mannfolk.

Det er en tid for menn.

 

Vegard.

Powered by Labrador CMS