Politibetjent Emil Fjeldseth vinket inn mobilsyndere ved ishallen under lørdagens kontroll.

Slår hardt ned på ulovlig mobilbruk

Fra 1. januar svir det ekstra om du blir tatt av politiet for å prate i håndholdt mobil eller sender tekstmeldinger mens du kjører bil. Lørdag hadde Utrykningspolitiet kontroll i Kongsvinger sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Ved årsskiftet ble forenklet forelegg for bruk av håndholdt mobil nesten tredoblet – fra 1700 til 5000 kroner. Samtidig øker prikker som blir belastet førerkortet fra to til tre. Hvis bilisten oppnår åtte prikker eller flere, vil reaksjon på førerkortbeslag grunnet antall prikker være fra seks måneder.

Håkon Beck i UP maner bilister til å la mobilen ligge i ro under kjøring.

Myndighetene håper dette skal være avskrekkende og at folk tar det på alvor.

– Vi mistenker at det er et stort mørketall hvor bruk av mobiltelefon er årsak til ulykker. Å fikle med mobilen og fjerne øynene fra vegen, er noe av det mest trafikkfarlige du kan gjøre. Det er nok også årsaken til at myndighetene har økt bøtesatsen betraktelig, sier Håkon Beck, politibetjent i Utrykningspolitiet (UP).

Lørdag var Mitt Kongsvinger med da UP hadde kontroll ved Gjemselund stadion. De hadde en observasjonspost i forkant av kontrollen, og var ekstra oppmerksomme på mobilbruk.

Selv om det var ned mot 20 sure kuldegrader ute, var det nok enda surere for de fire som ble stoppet i løpet av den rundt halvannen time kontrollen pågikk. De må punge ut med 5000 kroner og fikk tre prikker på førerkortet

– Samtlige var klar over at bøtene hadde økt kraftig fra 1. januar, sier Beck.

Tre fikk bøter for å skrevet eller lest tekstmeldinger, mens en fikk bot for å ha snakket i telefonen mens han holdt den til øret.

Politibetjent Jeannette Lysen snakker med en bilist hvor alt var i skjønneste orden.

– En av dem som ble tatt drev med mobilen etter han hadde fått en melding fra fruen om å kjøpe med melk. Han kommenterte selv at det ble dyr melk, forteller Beck, som råder bilister om å la mobilen ligge i fred under kjøring.

– Vi kommer til å ha flere kontroller hvor vi vil slå ned på mobilbruk, sier han.

I 2019 ble det skrevet ut 16.325 forenklede forelegg for ulovlig mobilbruk under kjøring.

Justisdepartementet har beregnet at en økning i bøtene fra 1700 til 5000 kroner vil gi en økt inntekt for staten på 50 millioner kroner. I det beløpet har de lagt til grunn at det vil bli skrevet ut 15.000 bøter i året.

I tillegg ble satsene for alle forenklede forelegg økt fra 1. januar. Det er fordi satsene har vært uendret siden 2018. Økningen tilsvarer konsumprisindeksjusteringen fra 2018 til 2020.

Emil Fjeldseth (f.v.), Håkon Beck og Jeanette Lysen skrev i alt ut fire bøter for ulovlig mobilbruk i løpet av halvannen time i Kongsvinger lørdag.
Powered by Labrador CMS