Helsedirektør Bjørn Guldvog, helse- og omsorgsminister Bent Høie og Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet holder tirsdag kveld pressekonferanse om koronasituasjonen.
Helsedirektør Bjørn Guldvog, helse- og omsorgsminister Bent Høie og Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet holder tirsdag kveld pressekonferanse om koronasituasjonen.

Nye nasjonale tiltak

Nasjonal skjenkestopp, maks to gjester på besøk og en ny tometersregel er blant de nye reglene og anbefalingene fra regjeringen.

De nye nasjonale anbefalingene og reglene trer i kraft natt til torsdag 25. mars. Bakgrunnen for de nasjonale innstramminger nå er at det muterte viruset stadig sprer seg til nye steder og at det stadig dukker opp nye utbrudd.

– Jeg vet dette vil vekke reaksjoner der det knapt har vært et smittetilfelle tidligere, sier Bent Høie om at regjeringen nå innfører nye tiltak.

Helseministeren understreker at de faglige rådene hadde vært å vente med nasjonale tiltak, men at dette har endret seg i takt med smitteutviklingen i det siste. Høie understreker at tiltakene som trer i kraft fra midnatt natt til torsdag og gjelder til 12. april, ikke erstatter de lokale tiltakene.

Du kan til enhver tid holde deg oppdatert på gjeldende lokale tiltak på Kongsvinger kommunes nettside.

Dette er de nye nasjonale reglene:

* Det blir forbudt med skjenking av alkohol over hele landet.

* Det blir forbudt med innendørs organiserte idretts- og fritidsaktiviteter for voksne, med unntak av profesjonelle toppidrettsutøvere.

* Treningssentre stenges, men kan ha åpent for innbyggerne i kommunen, for rehabilitering, individuell trening og behandling.

* Svømmehaller skal stenges, men kan ha åpent for blant annet barn på svømmetrening og personer som trenger bassenget til rehabilitering.

* Fornøyelsesparker, bingohaller og lignende underholdningstilbud blir stengt.

* Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra på alle arbeidsplasser det er praktisk mulig.

* Personer som returnerer til Norge etter unødvendige utenlandsreiser, må tilbringe hele karantenetiden på karantenehotell og kan ikke teste seg ut på dag nummer tre som i dag.

* Regjeringen anbefaler at alle planlagte arrangementer avlyses. Hvis arrangementer ikke kan utsettes, gjelder disse reglene:

* Innendørs tillates 20 personer på arrangementer med faste, tilviste sitteplasser.

* Innendørs tillates 50 personer på idrettsarrangementer for personer under 20 år som tilhører idrettslag i samme kommune.

* Utendørs tillates kun 50 personer på arrangementer.

* Det blir tillatt med 50 personer i begravelser og bisettelser når det benyttes faste tilviste plasser.

Dette er de nye anbefalingene:

* Énmeteren blir nå til tometeren. De som du hittil har holdt minst én meters avstand til, må du fra nå av holde minst to meters avstand til.

* Maks to gjester på besøk.

* Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå, bør du verken dra på overnattingsbesøk eller ha overnattingsbesøk. De som bor alene og barn og unge under 20 år kan ha overnattingsbesøk av én til to faste venner.

* Ha få kontakter og de samme over tid. Du bør begrense den sosiale kontakten mest mulig.

* Bruk av munnbind på alle steder der det ikke er mulig å holde to meters avstand.

* Bare benytte seg av kjøpesentre og varehus i hjemkommunen.

* Alle reiser som ikke er nødvendige, bør utsettes med disse unntakene:

* Reiser til og fra arbeid når det ikke er mulig med hjemmekontor.

* Reiser hjem til familien for studenter uten familie der de studerer.

* Reiser til hytte og fritidsbolig sammen med egen husstand.

* Det er tidligere bestemt at det skal være digital undervisning i universiteter, høyskoler og fagskoler fra og med 6. april. Dette fremskyndes nå til 25. mars og varer til 12. april.

Powered by Labrador CMS