Ett år med korona i Kongsvinger

27. mars markerer at ett år er gått siden det første koronatilfellet ble påvist i Kongsvinger. Se hvordan utviklingen har vært hittil for kommunen.

Publisert Sist oppdatert

Over 220 personer er så langt registrert koronasmittet i Kongsvinger kommune. Tallene som rådmann Lars Andreas Uglem la frem under torsdagens kommunestyremøte var 227 smittede siden 12. mars i fjor. Nesten 85 prosent av disse, 191 personer, er etter 22. november.

Mitt Kongsvinger har laget en oversikt over noen av de viktigste datoene, på det som markerer ett år med korona i Kongsvinger. Datoen 12. mars 2020 har gått inn i historiebøkene, som dagen Norge stengte ned. Regjeringen innførte de mest inngripende tiltakene i fredstid.

* 27. mars 2020 Det første koronatilfellet påvist i Kongsvinger. 47-år gamle Rita Bergli var Kongsvingers første koronatilfelle og ble smittet etter utenlandsreise. I forbindelse med ettårsmarkeringen deler hun sin opplevelse med koronasykdom.

* 9.–13. april 2020 Påsken blir av den stille sorten. Hytteforbudet gjør at det blir hjemmepåske for mange, og påskegudstjenestene må strømmes på nett. Det arrangeres drive-in-kino, drive-in-konserter og -gudstjenester. Det er køer ved gjenvinningsstasjoner.

* 7. mai 2020 En ny kjøreplan for gjenåpningen av Norge blir lansert, og det lettes på restriksjoner for arrangementer, karantenetid reduseres fra 14 til 10 døgn, anbefaling om hjemmekontor nedjusteres.

* 15. juni 2020 Arrangementer med inntil 200 deltakere tillates, og universiteter, høyskoler, fagskoler, treningssentre og svømmehaller åpner igjen.

* 7. august 2020 Alle planlagte grep for gjenåpningen av samfunnet settes på vent etter økte smittetall. Det blir forbudt å servere alkohol i hele landet etter midnatt fra og med natt til søndag 9. august.

* 1. oktober 2020 Statsminister Erna Solberg (H) sier at tiden med nye, inngripende nasjonale koronatiltak er forbi. I stedet skal smitten heretter bekjempes lokalt.

* 26. oktober 2020 Regjeringen strammer inn de nasjonale koronatiltakene som følge av at smitten øker nasjonalt.

* 22. november 2020 Koronasmitten byter ut for fullt i Kongsvinger. På under en uke har kommunen 20 nye smittetilfeller. Frem til da hadde kommunen hatt totalt 56 tilfeller gjennom hele perioden fra mars. Smitteutbruddet var knyttet til to utbrudd ved en moske og videregående skole, har kommunen skrevet i en evaluering til Statsforvalteren i ettertid.

* 4. desember 2020 Regjeringen legger fram sin vaksineplan. Eldre, risikogrupper og helsepersonell skal prioriteres. Ingen kommuner skal prioriteres foran andre.

* 27. desember 2020 Folkehelseinstituttet opplyser om at den britiske koronamutasjonen er påvist i Norge, som en snau måned senere skal føre til nedstenginger i Nordre Follo. Det rapporteres også om koronatilfeller fra flere virusvarianter. Ifølge FHI er det minst 15 forskjellige virusvarianter registrert i Norge

* 28. desember 2020 Den første litt større leveransen med vaksiner kommer til Kongsvinger. Kommunen får 75 doser av koronavaksinen Comirnaty fra Pfizer-BioNTech.

Pandemien fortsetter i 2021

* 1. januar 2021 Kommunen innfører lokal forskrift som fritok helsepersonell fra karanteneplikten i arbeidstiden, som følge av at nye smitteutbrudd rammet helsetjenesten og de ansatte. Senere kom det frem at kommunen hadde innført koronaforskriften ulovlig, uten hjemmel i smittevernloven.

* 7. januar 2021 Det første sprøytestikket settes i Kongsvinger på Langelandhjemmet, hvor Thora-Marit (90) fikk den første vaksinen i Kongsvinger.

* 14. februar 2021 Austmarka kirke arrangerer drop-in-bryllup på valentinsdagen.

* 17. februar 2021 Kommunen tar i bruk Holthallen i vaksineringen av befolkningen. Hallen har en kapasitet på 700 personer daglig. Mitt Kongsvinger ble med på innsiden av vaksinelokalet.

* 23. februar 2021 Kongsvinger kommune mottar koronavaksinen fra AstraZeneca. Det er nå to vaksinetyper i bruk i Kongsvinger. Senere settes AstraZeneca-vaksinen på vent.

* 10. mars 2021 Kommunen bekrefter at det er påvist mutasjonsvariant av koronaviruset også i Kongsvinger. Kommunelegen bekrefter senere overfor Mitt Kongsvinger at det er snakk om den britiske virusvarianten, som dominerer på Østlandet.

* 15. mars 2021 Regjeringens strengeste tiltaksnivå innføres i hele Viken fylke og i Gran kommune i Innlandet. Nedstenginger i kommunene rundt Kongsvinger og det meldes om økt trafikk hit fra besøkende i kommuner, som vil slippe unna nedstengingen og benytte seg av tilbud som er åpne her, som treningssentre og butikker.

* 18. mars 2021 Syv nye koronasmittede er registrert på to dager. Tilfellene relaterer seg til tre ulike smittekjeder, hvorav alle hadde usikkert opphav da de ble meldt om. Kommunen hasteinnfører anbefalinger til befolkningen etter at smitten øker.

* 21. mars 2021 Det innføres lokal forskrift med krav om munnbind på offentlig transport. Påbudet inkluderer skoletransport og gjelder for alle over tolv år fra natt til mandag 22. mars til ut 7. april.

De neste dagene holder kommunen pusten. Over 300 prøvesvar ventes og hundrevis av innbyggere er satt i karantene.

Denne uken

* 23. mars 2021 Regjeringen innfører nye nasjonale tiltak. Det betyr blant annet en ny runde med skjenkestopp landet over, en ny tometersregel samt flere anbefalinger og regler. Blant annet stenger treningssentrene for folk fra andre kommuner. Tiltakene gjelder til 12. april.

* 25. mars 2021 «Vi skal være veldig forsiktige med å si at vi har god kontroll, situasjonen kan endre seg fort, men vi har god oversikt nå. Det jobbes bra i Kongsvinger med smittesporingsarbeid og vi er helt avhengige av TISK-strategien», sier rådmann Lars Andreas Uglem under kommunestyremøte.

* 26. mars 2021 161 vaksinedoser går tapt i Kongsvinger. 23 hetteglass med Comirnaty fra Pfizer-BioNTech ble, grunnet brudd på rutine, ikke oppbevart i henhold til instruks i 19 timer. Ordfører Margrethe Haarr beklager overfor innbyggerne og lover gjennomgang.

Situasjonen nå rett før påske, er at kommunen har et økende smittetrykk. Det meldes likevel om om bedre oversikt denne uken enn den foregående.

Powered by Labrador CMS