Lasse Løvlie i Kongsvinger musikksenter. Lokalene ligger i det gamle diskoteket «Bukken» som var populært på 80- og 90-tallet.

— Bor man i en liten by bør man være patriot

Byen har «alltid» hatt musikkbutikk. I snart ti år har Lasse Løvlie drevet Kongsvinger musikksenter, som nærmest er å regne som en institusjon. Nå kommer han med en sterk oppfordring om å handle lokalt, slik at butikkene vil bestå.

Publisert Sist oppdatert

Julehandel: Kongsvinger musikksenter

Ta julehandelen lokalt i år!
Mitt Kongsvinger vil i serien «Julehandel» vise frem det lokale næringslivet, og oppmuntrer våre lesere til å ta julehandelen lokalt i år.
Vi ønsker tips om lokale aktører som yter den ekstra servicen til jul og under koronakrisen.
Tips oss på tips@mittkongsvinger.no

— Jeg snakket i mars med musikere som i løpet av en dag hadde fått jobber for hundretusenvis av kroner avlyst. Da skjønte jeg alvoret, sier Lasse Løvlie i Kongsvinger musikksenter.

Under koronakrisen har kulturbransjens utøvende kunstnere og tekniske bransje slitt. Men også for leverandøren på musikksenteret har det vært noen tøffe måneder.

— Har ikke musikerne inntekt eller arrangementer, så handler de heller ingenting. Det merket jeg til gagns.

Den viktigste rekvisitaene han selger i butikken er strenger til gitar, trommestikker og annet forbruksmateriell.

Utenfor musikksenterets lokaler i Brugata i månedene mars, april og mai var Kongsvinger mest av alt spøkelsesaktig, minnes han.

— Under koronakrisen ble folk sittende hjemme. Mange tydde da til musikken, men dette merket jeg lite til. Noen kom dog innom på vårparten og sommeren og kjøpte hjemmeutstyr. Men i starten av koronakrisen var det helt mørkt. Det var bare å låse døra.

Verdt de ekstra kronene

Under de tre tøffeste månedene holdt han åpent to dager i uka. En bransje som opplever sterk vekst, i motsetning til hans egen, er dagligvaren. Løvlie tok derfor ekstrajobb på Kiwi.

Gradvis åpnet han opp igjen musikksenteret. Han har nå åpent fem dager i uka med unntak fra onsdag, da han jobber på Kiwi.

Ekstrajobben har han nemlig beholdt, på grunn av uforutsigbarheten i musikkbransjen med nedstengninger og avlysninger.

Med desember for dørene er han likevel optimistisk. Selv om flere arrangementer avlyses, er dette normalt den beste måneden salgsmessig.

— I år har jeg merket at mange er tidlig ute med julegaver, det er bra at man slipper det «trøkket» rett før jul. Jeg vil oppfordre kundene til å fortsette med det, julegavene er her jo allerede.

Løvlie har salg av musikkinstrumenter og rekvisita, og tilbyr pianostemming, utleie og service. Han forteller at det særlig selges mange i startpakker med gitar og keyboard i gaver.

Og at det er klare fordeler med å handle varer som dette i butikk, mener han helt klart:

— Er det feil på varen eller står den ikke til forventningene kommer du bare tilbake med den. Denne tryggheten bør være verdt de få kronene mer det kan koste deg å handle i butikk enn over nett.

Yter ekstra service

— Så er det også gjerne slik at om du skal kjøpe deg en gitar, vil du prøve den ut først. I tillegg krever akustiske instrumenter en del klargjøring i butikk. Denne klargjøringen gjøres på alle instrumenter før de selges.

— Det er trygt å komme i butikken og handle, er det noen som ikke ønsker det kan de lage en avtale med meg, enten om å komme i butikken på kveldstid eller om jeg kjører varer hjem til kunden.

Mange av hans kunder som kommer innom i butikk setter pris på Lasses ekspertise.

Også under dette intervjuet kommer flere kunder innom. Han er på fornavn med dem alle. En av kundene hans her i dag, var også hans aller første kunde da han åpnet dørene til Kongsvinger musikksenter i september 2011.

— Mange av de samme kundene kommer igjen, og når folk bruker butikken får man jo et godt forhold til kundene sine.

En annen kunde kommer til Lasse denne dagen for å få gitaren sin fikset, og tar også med seg en ny reim på kjøpet.

— Nå fungerer gitaren perfekt igjen, sier Løvlie til kunden.

— Takk for hjelpen, det er lettvint å komme innom.

Løvlie forklarer at han hjelper kundene med alle mulige problemer, alt fra å skifte batteri i gitaren til større reparasjoner. Bak i butikken har han reparasjonsverkstedet.

Også kjente fjes har tatt turen innom ham: Særlig stas var det å få besøk av Åge Aleksandersen, Frode Alnæs og andre profilerte musikere, i forbindelse med konserter i byen.

I høst kom popmusikeren Gry Jannicke Jarlum innom Kongsvinger musikksenter for å få sin gamle Gibson Flying V, reparert.

— Kongsvinger har alltid hatt en musikkbutikk, vil man at byen skal ha det i tiden fremover må man bruke tilbudet. Bor man i en liten by bør man være patriot, det står jeg ved.

— Som frittstående butikk har jeg selvsagt ikke alt inne, men jeg vil at kundene skal utfordre det og det meste kan skaffes ganske kjapt. Jeg fører også brukte ting i butikken, som kan være interessant for mange. Jeg prøver å sjonglere litt og ikke bare føre de samme varene hele tiden, men faktisk ha en spennende butikk.

Lasse har mange prosjekter på gang, akkurat nå holder han på å datere en gammel gitar på reparasjonsverkstedet. Ellers går det mye i å reparere gitarer med blant annet knekt hals, da må det limes, tvinges og lakkeres for å få det pent igjen.
Powered by Labrador CMS