Det blir mange gaver for 28.000 kroner.

Karianne (14) samlet inn 28.000 kroner

14 år gamle Karianne Moen Pedersen fra Brandval har i høst samlet inn hele 28.000 kroner til Roverudhjemmet. Pengene har blitt brukt til å kjøpe inn ting som hjemmet har ønsket seg og ting som skal glede beboerne ved hjemmet.

Publisert

Karianne er elev ved Kongsvinger Ungdomsskole, og her har man et valgfag som heter «Innsats for andre». Det var gjennom dette faget at ideen om å hjelpe Roverudhjemmet dukket opp.

— Jeg tenkte at det hadde vært hyggelig at de eldre skulle få en oppmerksomhet. Og jeg er glad i å hjelpe de eldre, forteller Karianne.

Roverudhjemmet ble valgt fordi Karianne har tilknytning til Roverud. Men hun har ikke selv familie på hjemmet.

Pantet flasker og forskutterte med egne penger

Fordi Karianne er for ung til å starte en såkalt Spleis på nettet, bestemte hun seg for å samle inn tomgods.

Først gikk hun ut på Facebook med informasjon om at hun ønsket seg tomgods til innsamling for Roverudhjemmet. Deretter trykket hun opp 280 flyers med samme budskap som er levert rundt om i postkasser i distriktet.

Hver tirsdag i hele høst har hun sammen med pappa Tom Erik Moen Pedersen kjørt rundt og samlet inn tomgods fra givere både på Roverud, Brandval, Kongsvinger, Granli, Hokåsen og Lunderseter.

Karianne har også samlet inn svensk tomgods. Men med stengte grenser så har hun talt opp alle svenske flasker og bokser, og forskuttert dette med egne konfirmasjonspenger inntil grensa åpner og hun får pantet dette.

Gaver isteden for penger

Etter å ha vært på besøk på Roverudhjemmet tidligere i høst bestemte hun seg for å gi gaver og ikke penger.

— Jeg har vært på hjemmet og sett på hvilke behov de har, basert på dette så har jeg laget lister med ting som de trenger, sier Karianne.

Alle avdelinger på hjemmet har fått ting de har ønsket seg. Blant annet så har alle avdelingene fått ny cd-spiller i tillegg til godterier, spill, mat og julepynt. Alle gavene har Karianne selv handlet inn.

Satte stor pris på gavene

Egentlig skulle gaveoverrekkelsen vært i slutten av november, men på grunn av det lokale korona-utbruddet ble det utsatt til torsdag denne uka.

– Det var veldig koselig å få levere ut gaver til beboerne, og jeg så at de satte stor pris på det, sier Karianne.

Karianne er ikke helt ferdig med Roverudhjemmet ennå. Planen er at hun skal være med litt på hjemmet også etter jul, men da som selskap for de eldre. Hun legger også til at hun gjerne vil jobbe innen helse og omsorg etter hvert.

Trenger slike omsorgspersoner

På Roverudhjemmet har Carina Spigseth og Annicka Utgaard vært Kariannes kontaktpersoner. De er begge imponerte over Brandval-jentas innsats og forteller at de aldri har opplevd noe lignende.

— Vi får ofte gaver fra støtteforeninger og lag, men sjelden en slik gave fra en privatperson, og i hvert fall ikke fra en så ung person som Karianne. Hele jenta er fantastisk, søt og god, forteller Annicka Utgaard.

Hver enkelt av beboerne fikk et personlig julekort fra Karianne

– Vi håper at hun satser på en karriere innenfor omsorgsyrket. Vi trenger slike omsorgspersoner, forteller de videre.

Blant gavene som Karianne delte ut var det også pepperkakedeig, så i dag har beboerne bakt pepperkaker.

— Det har vært et vanskelig år for både beboere og pårørende, forteller Annicka Utgaard.

— Nedstengningen tidligere i år har gjort at mange ikke har fått truffet familie så ofte som de ønsker. Mange av beboerne feirer jul på hjemmet og da er slike gaver ekstra kjærkomne. I tillegg til alle gavene Roverudhjemmet har fått av Karianne, så har også hver av de 55 beboerne fått hvert sitt personlige julekort fra henne.

Givende skoleprosjekt

Skoleprosjektet, som nå er avsluttet, er nøye dokumentert med en ukentlig rapport til læreren. Her er både inntekter fra pant og hvem som har gitt tomgods notert.

I tillegg har Karianne før hun satte i gang prosjektet, vært i kontakt med politiet for å forsikre seg om at det var greit å ha en slik innsamling.

Powered by Labrador CMS