Kjøpmann Lars Bråten og kunde Tom Håvard Trøhaugen.
Kjøpmann Lars Bråten og kunde Tom Håvard Trøhaugen.

Joker-Lars har mange jern i ilden

Lars Bråten, også kjent som Joker-Lars, driver nærbutikken på Brandval. Han er elektrikeren som ble kjøpmann, bartender og kafévert.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2002 har Lars Bråten vært kjøpmann på Brandval. Blant bygdas befolkning kalles han ofte bare Joker-Lars.

«Der kommer Joker-Lars», sier barna i barnehagen når han leverer varer.

Egentlig er Lars Bråten elektriker, og det var litt tilfeldig at han endte opp som kjøpmann.

— På begynnelsen av 2000 tallet ble det bygd et nytt bygg til butikken på Brandval, og jeg la opp strømmen i bygget. På den måten kom jeg i kontakt med de som den gang drev butikken, og jeg fikk etter hvert spørsmål om jeg ville ta over, forteller Lars.

Startet som bingo

Med liten erfaring fra butikkdrift var det mye som ikke gikk som det skulle i starten.

– Det var helt bingo i starten. Jeg bommet på bestillinger og gjorde mye rart, men med god hjelp fra Tore Enger, som drev Engers mat på Roverud, og Gunnar Thoner som driver Joker på Slåstad gikk det seg til.

Joker Brandval.
Joker Brandval.

Etter hvert har butikken blitt større.

Lars Bråten har bygd ut i to omganger. Frste gang i 2006 og siste gang i perioden 2018 til 2019. Den siste utbyggingen ble gjennomført som dugnad i bygda.

– Jeg må virkelig få takke bygda for all hjelp med påbygget. Så fort det er slutt på koronaen skal det bli en kjempedugnadsfest, kan Lars love.

På det meste var det 15 mann som stilte til dugnad for å få reist tilbygget på butikken på Brandval.

– Vi brukte ett år, men vi dreiv butikk samtidig, sier han.

«Hos nabo´n»

Ideen om et påbygg kom da flere ga uttrykk for at de ønsket seg et samlingssted i bygda. I 2018 valgte Lars å realisere ideene sine, da han fikk med seg en leietaker til deler av lokalene. I de nye lokalene er det bygd en hyggelig kafé og pub med plass til cirka 40 gjester, i tillegg til flere plasser ute.

Kafeen har fått navnet «Hos nabo´n» og tilbyr både grill og pizzameny, samt torsdagsmiddager.

— Torsdagsmiddagene startet vi med i fjor høst og har vist seg å være veldig populært. I oktober og november serverte vi bortimot 60 porsjoner hver eneste torsdag. Mange henter og tar med seg hjem, men noen velger å spise her. I desember stod det julemiddag på menyen, men på grunn av korona valgte vi å stoppe tilbudet litt før jul.

— Vi kommer til å starte opp igjen med torsdagsmiddager, lover Lars. Han lover også at flesk og duppe kommer til å stå på menyen igjen.

De nye lokalene kan også leies til private arrangement.

Varer til fengselet

I tillegg til å være nærbutikk for de som bor på Brandval, har også Joker Brandval levering av varer til fangene på Kongsvinger fengsel, samt levering av kantinemat og jobbfrukt til flere bedrifter i distriktet. Private kan også få tilkjørt varer. I tillegg til matvarer, cafe og pub, er det også post i butikk, tipping og apotekutsalg i butikken, og utenfor er det drivstoffpumper.

Lars Bråten driver også med utleie av telt, og vurderer også å starte opp med catering.

Inne på cafeen kan man få servert både hamburgere, pizza andre matretter.
Inne på cafeen kan man få servert både hamburgere, pizza andre matretter.

Viktig for bygda med et godt nærbutikktilbud

I løpet av koronatiden har Lars Bråten registrert at det kommer stadig nye kunder til butikken hans. Han ser også økning i salg av brus og tobakk. Men mener at regjeringen bør redusere avgiftene ytterligere for å beholde dette salget i Norge også den dagen grensa åpner igjen.

– Vi satser på å gi befolkningen et bra butikktilbud i nærområdet.

I tillegg til Lars Bråten arbeider også Mirja Holtet og Marion Mikalsen i butikken.

Mirja Holtet (t.v.) og Marion Mikalsen jobber på Joker Brandval.
Mirja Holtet (t.v.) og Marion Mikalsen jobber på Joker Brandval.

En av butikkens faste kunder, Tom Håvard Trøhaugen, er innom på sin faste handletur og sier til Mitt Kongsvinger at uten butikk og skole blir det vanskelig på bygda, derfor er det viktig å handle lokalt.

Powered by Labrador CMS