Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenber og helse- og omsorgsminister Bent Høie under pressekonferanse om koronasituasjonen der tema er vaksine.
Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenber og helse- og omsorgsminister Bent Høie under pressekonferanse om koronasituasjonen der tema er vaksine.

Regjeringen venter med AstraZeneca-avgjørelse

FHI mener AstraZeneca-vaksinen bør droppes fra vaksinasjonsprogrammet. Regjeringen mener det ikke er godt nok grunnlag for å konkludere.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag holdt helseminister Bent Høie (H) og Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg pressekonferanse med tema vaksine. Der ble det klart at et ekspertutvalg skal vurdere AstraZeneca- og Janssen-vaksinen innen 10. mai.

FHI anbefaler å ta AstraZeneca-vaksinen ut av koronavaksinasjonsprogrammet.

– Regjeringen mener vi ikke har et godt nok grunnlag for å trekke en endelig konkusjon, sier Høie.

Ved å ikke benytte Janssen-vaksinen, vil vaksinasjonsprogrammet forsinkes med opptil 7 uker for enkelte aldersgrupper, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

FHI anslår at fravær av AstraZeneca-vaksinen i vaksinasjonsprogrammet vil innebære en forsinkelse på omtrent to uker.

Sjeldne tilfeller av blodpropp

Det var 11. mars at vaksineringen med AstraZeneca ble stoppet i Norge etter sjeldne tilfeller av blodpropp, blødninger og lave nivåer av blodplater.

I Norge har forskere blant annet undersøkt fem pasienter med alvorlige symptomer. Fire kvinner og en mann i alderen fra 32 til 54 år opplevde alle ulike varianter av det samme sykdomsbildet. Tre av dem døde. Alle var helsearbeidere.

Onsdag ble det klart at Danmark som første land dropper AstraZeneca-vaksinen fra sitt vaksinasjonsprogram. Både det europeiske legemiddelbyrået EMA og Verdens helseorganisasjon (WHO) mener vaksinen bør brukes fordi den har større fordeler enn ulemper.

Norge har rundt 180.600 AstraZeneca-doser på lager. 52.800 av dem har utløpsdato til 30. juni, mens resten utløper 30. juli.

Powered by Labrador CMS