Arbeiderpartiet og Elin Såheim Bjørkli ber Elvia snu og beholde arbeidsplassene i Kongsvinger.

Nå går også Ap i mot Elvias planer

Elvias planer om å flytte arbeidsplasser fra Kongsvinger, Gjøvik og Elverum til Hamar møter nå motbør fra Arbeiderpartiet.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding fra fylkespartiet heter det:

– Det er ikke gitt gode begrunnelser for denne flyttingen. Vi frykter for de ansatte og for at lokalsamfunn svekkes, sier Lise Selnes i Innlandet Arbeiderparti. Hun er kandidat til å overta som fylkespartiets leder på årsmøtet i mars, og stiller som tredjekandidat på Arbeiderpartiets stortingsvalgliste i Hedmark. Hun er også ordfører i Nord-Odal.

Elvia er resultatet av fusjonen mellom Eidsiva og Hafslund. Selskapet har planer om å samle 200 ansatte i et nytt bygg i Hamar sentrum, ved å flytte ansatte fra Gjøvik, Elverum, Kongsvinger, Lillehammer og Oslo.

– Dette dreier seg om folk som jobber med kundeservice og ned drift av strømnettet, og som er bosatt langt fra Hamar i dag. Mange av dem må flytte for å beholde jobben. Vi frykter for at folk tvinges til å se seg om etter andre jobber, og at Elvia dermed også mister viktig kompetanse, sier Selnes.

Hun får støtte av Arbeiderpartiets ordfører Lillian Skjærvik i Elverum, samt partiets gruppeledere Even Solhaug i Gjøvik og Elin Såheim Bjørkli i Kongsvinger.

– Dette er viktige kompetansearbeidsplasser. Mange er ingeniører. Folk kommer til å få uforholdsmessig lang reisevei til og fra jobb, og risikerer å måtte flytte for å beholde jobben. Dette syns vi lite om, sier Såheim Bjørkli. Hun opplyser om at det er ca 25 ansatte som vil bli berørt i Kongsvinger.

- Det er ingen grunn til at alt skal sentraliseres til Hamar, mener Even Solhaug.

– En av Elvias styrker er jo nettopp at det er et regionalt selskap med aktivitet spredt rundt i hele regionen. Om det meste skal samles på Hamar, svekkes Elvias regionale rolle. Jeg kan ikke se at jobbene blir bedre løst i Hamar enn i Gjøvik, sier han. Det er om lag 15 arbeidsplasser som er planlagt flyttet fra Gjøvik til Hamar. I Elverum er det en skriftlig avtale om at Elvia skal videreutvikle virksomheten sin lokalt. Avtalen kom i stand for få år siden i forbindelse med at Elverum Energi Nett ble innfusjonert i Eidsiva.

– Det som Elvia jobber med nå er det stikk motsatte, sier Ap-ordfører Lillian Skjærvik i Elverum.

– Om planene gjennomføres blir alle de aktuelle arbeidsplassene flyttet vekk. Dette var ikke avtalen, og dette vil vi ikke være med på, sier hun.

Selnes mener Elvia må ta ansvar for de ansatte.

– Dette er folk som har jobbet for Elvia i årevis og lagt ned stort engasjement for virksomheten. Prosessen med samling i Hamar snur opp-ned på tilværelsen for mange av dem. At det ikke skal være mulig å ha gode desentraliserte løsninger for kundeservice og drift av strømnettet i et selskap som Elvia, kan jeg ikke forstå. Koronaen har vel lært oss at det nettopp er mulig å løse ting desentralt, og til og med på hjemmekontor, sier hun.

Ap-politikerne mener Elvia må vurdere saken på nytt, og sterkere vektlegge hensynet til de ansatte og til Elvias samfunnsrolle.

– Det er kommuner og fylkeskommuner som er eierne av Elvia. Da bør styret i Elvia også lytte til oss når vi sier at dette er en prosess vi er kritiske til, sier Selnes, Skjærvik, Solhaug og Såheim Bjørkli. De vil nå sammen ta initiativ til at saken tas opp på fylkesårsmøtet i Innlandet Arbeiderparti. – Får vi et vedtak der, vil vi at fylkeskommunen bruker sin eiermakt overfor selskapet, sier Lise Selnes.

Powered by Labrador CMS